Depresija

Depresija je ena izmed najpogostejših duševnih motenj in eden največjih zdravstvenih problemov današnjega časa. Zaradi kombinacije različnih dejavnikov (genetskih in bioloških, osebnostnih lastnosti, vplivov iz okolja itd.) se določeni deli možganov, ki so zadolžen za uravnavanje razpoloženja, ne odzovejo pravilno – kar vodi v porušenje ravnovesja in neustrezno delovanje kemičnih prenašalcev.

Depresija zmanjšuje kakovosti življenja; po nekaterih podatkih naj bi za depresivno motnjo zbolel vsaj enkrat v življenju vsak šesti posameznik.

Žalost, potrtost, razdražljivost, pomanjkanje volje in energije so znaki, ki jih povezujemo z depresijo. Vendar mora biti za diagnozo depresije prisotnih več simptomov hkrati, ki trajajo dlje časa – prav takšno razpoloženje ovira pri vsakodnevnem življenju. Prisotne so lahko tudi številne telesne težave, bolečine, glavoboli, motnje teka, motnje spanja, nemir, občutki krivde in težave z zbranostjo in spominom. Pojavijo se lahko tudi občutki ničvrednosti ali razmišljanja o samomoru.

V kolikor v zgornjih vrsticah prepoznate svoje simptome ali simptome bližnjega, gre lahko za depresivno motnjo, ki pa je, ob pravilnem zdravljenju in strokovni pomoči, učinkovito ozdravljiva.