Nespečnost

Nespečnost je motnja spanja, ki nastopa kot spremljevalni simptom mnogih duševnih motenj, najpogosteje depresije in anksioznosti – lahko pa je posledica delovanja zdravil ali drugih telesnih bolezni. Gre za motnjo, ki jo vsaj enkrat v življenju izkusi 50% ljudi.

Razdražljivost, motnje koncentracije, težave z odločanjem, zasanjanost so nekatere izmed posledic nespečnosti. Pojavijo se občutki slabega spanja, nočno prebujanje, utrujenost. Akutna nespečnost nastopi s sprožilnim dogodkom (npr. povečanim stresom, neljubim dogodkom, bolečini, bolezni) in praviloma traja manj kot mesec dni. Simptomi, ki trajajo več kot mesec ni, nakazujejo na kronično, dolgotrajno nespečnost.

Dolgotrajni simptomi, kot so nemiren spanec, zgodnje prebujanje, glavoboli, bolečine v mišicah so simptomi nespečnosti, ki zahtevajo posebno pozornost.

Pri premagovanju nespečnosti nam poleg učinkovitega in varnega zdravljenja z zdravili, psihoterapijo ali medicinsko hipnozo pomaga tudi vzpostavitev rutine – navad pred spanjem, ki nam lahko povrnejo kvaliteten spanec.

V kolikor v zgornjih vrsticah prepoznate svoje simptome ali simptome bližnjega, gre lahko za nespečnost, ki pa je, ob pravilnem zdravljenju in strokovni pomoči, učinkovito ozdravljiva.